fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium

Ecowoning in Steenwijk bedreigd met sloop


small_huis.jpg
[Update: Ecowoning gekraakt en ontruimd]

In Steenwijk wil de gemeente een ecologische woning slopen. Afgelopen zomer noemde Minister Cramer (VROM) het project nog 'een voorbeeld voor toekomstige wijken.' De reden van de mogelijke sloop: de bouw van het huis duurde iets langer dan mocht. En de buren vinden het niet zogenaamd niet in het straatbeeld passen.


Rubrieken: Thema's (Energie; Klimaat / Climate; Zelfvoorziening); Laatste Nieuws; Regio (Overijssel+Flevoland)
Gepost: Fri 29-02-08 21:30:42 - Auteur: redax

Een vooruitstrevend en innovatief project dreigt de nek om gedraaid te worden vanwege ouderwetse bouwregels die bedoelt zijn voor de traditionele wegwerp-bouw.

Voorgeschiedenis
Bij het ontwikkelen van de nieuwe wijk Woldmeenthe, besloot de gemeente de bouwkavels in de vrije verkoop te doen. Dit houdt in dat bewoners een leeg stuk grond kunnen kopen en zelf een huis (laten) ontwerpen en bouwen. Uiteraard moeten die huis wel alle bouwvergunningen hebben en wordt het ontwerp getoetst door de Welstandscommissie. Deze commissie toetst of gebouwen wel in de omgeving passen qua vorm, karakter en materialen en bouwstijl. Een van de kopers van zo'n bouwkavel was ecologisch ingenieur Jan Husslage. Zijn grote droom was - en is - om een zo ecologisch mogelijk huis te bouwen en bewonen. En die kans was hier: de grondprijs was niet heel hoog en door te bouwen met gebruikte materialen konden de materiaalkosten laag blijven, Het bouwen zelf deed Jan Husslage samen met vrijwilligers.

De Ecowoning
En het is Jan Husslage gelukt: relatief lage financiŽle kosten en ook een zeer lage milieubelasting. In dit slimme ontwerp wordt gebruik gemaakt van een lichte constructie met veel hergebruikte materialen, slimme isolatie, ventileren en verwarming, zonnepanelen voor de autonome stroomvoorziening, alleen leiding water om te drinken, een vegetatiedak en (bijna) uitsluitend materialen uit de directe omgeving. Ook het bouwen zelf is zoveel mogelijk zonder inzet van elektriciteit gedaan, er was bijna geen bouwafval, Cradle to Cradle en totaal geen toepassing van lood, zink, polyuretaan of andere milieuschadelijke stoffen. De totale CO2-uistoot van deze woning is minder dan 10% t.o.v. een reguliere woning. Dit alles berekent over een looptijd van 75 jaar - de meeste VINEX-huizen halen dat niet eens. Tijdens de NOVA-uitzending tijdens LiveEarth (7 juli 2007) zei Minister Cramer (VROM) dat deze woning een 'goed voorbeeld voor toekomstige wijken' is.

Buren en bureaucraten
Tijdens de bouw is Jan Husslage geteisterd door problemen in de privť-sfeer en door tegenslagen in de bouw. Hierdoor heeft de gehele bouw langer geduurd dan gepland. Volgens de gemeente heeft Husslage de maximale bouwtermijn overschreden hebben. Deze ecowoning is een pioniersproject en dan zijn de kansen op tegenslagen extra groot. Zeker als de doelstelling ook is om het voor een lage budget te doen. De Betuwelijn had wel een groot budget en ook daarbij werden de bouwtermijnen ruim overschreden. De daadwerkelijke reden van de dreigende sloop is de buurt. Ze vinden het huis niet mooi en absoluut niet in het straatbeeld passen. Daarnaast vinden enkele buurtbewoners Jan Husslage een bijzonder figuur en zijn bang dat hun eigen huis minder waard kan worden.

Vanwege die druk uit de buurt, wil de gemeente Steenwijkerland de ecowoning nu slopen. En door de overschrijding van de maximale bouwtermijn heeft de gemeente ook een wapen in handen hiervoor. In dezelfde wijk zijn ook andere bewoners die langer over de bouw gedaan hebben, maar die worden met rust gelaten. Hun woning ziet er dan ook 'regulier' uit. Contractueel is de koper verplicht de bouwkavel tegen de aankoopprijs terug te verkopen aan de gemeente, indien de bouwtermijnen overschreden zijn. Leeg opgeleverd wel te verstaan. Zulke clausules zijn bedoelt om te voorkomen dat er jarenlang een half afgebouwd huis staat, doordat de eigenaar failliet is gegaan. Van zoiets is hier absoluut geen sprake. Momenteel heeft de gemeente Husslage onteigenend, maar het huis zelf is nog wel eigendom van Husslage. Daarnaast heeft Jan Husslage nog een aantal boetes opstaan bij de gemeente vanwege verschillende procedures en meningsverschillen. Het laatste bod dat de gemeente heeft gedaan houdt in dat het huis gesloopt wordt en dat de boetes van Jan Husslage worden kwijtgescholden. Voorwaarden is dat Husslage moet afzien van cassatie. Hiermee is Husslage niet akkoord gegaan. Hij wil het allerliefst dat z'n huis niet gesloopt wordt, en anders zou Husslage het in z'n geheel of in grote segment willen verplaatsen op kosten van de gemeente. GroenLinks Utrecht heeft al geprobeerd om de ecowoning naar Utrecht te halen. Dat is niet gelukt.

Voorlopige Voorziening
Komende maandag dient er een Voorlopige Voorziening bij de rechtbank in Zwolle. Hier gaat gekeken worden of er misschien nog extra tijd kan zijn om de woning alsnog te demonteren en te vervoeren. Hiervoor is ook nog veel geld nodig. De zaak dient om 10:00. Tot die tijd mag er niets gebeuren, wat er daarna gebeurd is onduidelijk. Ondertussen stromen de steunbetuigingen en ondersteuningen voor Jan Husslage binnen vanuit bijna de gehele milieubeweging. Maar ook vele architectenbureaus, professoren en kenniscentra gaan achter Husslage staan. Recentelijk heeft ook de Rijksbouwmeester zich tegen de sloop verklaart. Toch zet de gemeente door, zonder oog te hebben voor baanbrekende milieu-innovatie en tegelijk verblind door de IKEA-mentaliteit van de omwonenden.


Meer informatie:


[Website Ecowoning Jan Husslage]

[NOVA-item over Ecowoning]

[RVU-video: Club van 100 - 8 september 2006]

[RVU-video: Club van 100 - 22 september 2006]

[RVU-video: Club van 100 - 8 demcember 2006]

Views: 3051

Commentaar | Comments

Frans schreef:

Geweldig goed idee om een eco-woning te bouwen.
alleen jammer dat de controle, protocollen,repressie en strafstaat er
voor zorgt dat dit niet meer kan.
Het is dan ook te hopen dat het huis mag blijven bestaan.
Die "Frans van Indymedia" heeft ongelijk
als het om isolatie gaat want hout isoleert veel beter dan steen.
Ook heeft Jan wel degelijk zonne-panelen op z'n huis namelijk op het platte deel en dat zie je niet vanaf de straat.

Solidaire groeten van Frans van MovingRadio.

Ook Groenfront moet blijven.
Heel veel succes met jullie acties.
Sat 01-03-08 14:28:05

sonneblom schreef:

Heel goed dat er een artikel over de eco-woning in Steenwijk is geschreven. Wat ik ervan weet is de situatie nu zeer penibel en de procedure vanuit de gemeente om de sloop te beginnen is nagenoeg rond. Een meer dan "klein drama" welke mogelijk ook grote gevolgen zal hebben voor de bouw van andere eco-huizen in de toekomst. Het is daarom dan ook niet voor niets dat ook veel architecten waaronder de rijksbouwmeester zoveel tijd en energie erin steken om met ondermeer petities de sloop & onteigening proberen af te wenden.

Desondanks is het plan voor de sloop & onteigening van deze eco-woning voor de gemeente en de onwelwillende buurt nu blijkbaar nagenoeg juridisch goedgekeurd. Ik denk dat de eigenaar van d eco-woning Jan Husslage veel steun kan gebruiken, dit artikel hier is dan ook een goed initiatief.
Sat 01-03-08 22:16:22

lolke van der MEULEN schreef:

ZIE http://www.dedoorzetter.nl en klik boven in de rode balk op HUS en HIEM
KLIK OOK OP HET VISJE

Welstandscommissie wassen neus
ook VROM Groningen schrijft mij een brief waar staat we zullen de gemeente
Dongeradeel niet verzoeken om handhavend op te treden voor alle illegale bouw van het ex raadslid
dit noem ik corruptie en vriedjespolitiek
Tue 11-03-08 17:35:49

Commentaar Toevoegen | Add Comments

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie Ė een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap