fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium

Schinveld: Op weg naar Victorie (3)???


schinveld_sneeuw.jpg
Het actiekamp van GroenFront! in Schinveld is momenteel precies 2 jaar geleden. Op 12 december heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de Kamer de regering verplicht om de NAVO-invliegregeling te gebruiken, indien er in maart 2008 geen zicht is op vervanging van de motoren van de AWACS.

Een terugblik op de politieke ontwikkelingen sinds het actiekamp. Met als voorlopige climax het aannemen van de motie die aanstuurt op een AWACS-vliegverbod boven Nederland.


Rubrieken: Thema's (Schinveld); Laatste Nieuws; Regio (Limburg)
Gepost: Mon 24-12-07 05:24:39 - Auteur: redax

December 2005 en januari 2006
Het actiekamp in de Schinveldse Bossen was in december 2005 en januari 2006.

Maart 2006 - Gemeenteraadsverkiezingen
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verliezen VVD en CDA veel. Een week na deze nederlaag worden door de coalitie een aantal punten besproken, waardoor een herhaling van deze nederlaag bij de komende Kamerverkiezingen voorkomen moet worden. Een van deze punten is voorlopig niet kappen in Schinveld. CDA en VVD steunen plotseling een motie waarin opgeroepen werd om te wachten met verder kappen in Schinveld, tot alle Nederlandse juridische procedure's afgelopen zijn. Hierdoor moet eerst de Raad van State haar finale oordeel vellen, alvorens er weer gekapt zou mogen worden.

Tweede Kamerverkiezingen – november 2006
Zes maanden later (november 2006) waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tijdens een verkiezingsdebat in Schinveld had Luuk Blom (PvdA) gezegd voor een vliegverbod voor AWACS-toestellen te zijn, indien de overlast niet zou stoppen. Ook GroenLinks en de SP stonden op dit standpunt.

Januari 2007
Een jaar na de ontruiming en kap (januari 2007) was er opnieuw een demonstratieve tocht om te laten zien dat het verzet in Schinveld nog steeds springlevend is. Aan het einde van deze tocht waren er verschillende sprekers: een van hen was Jan de Wit (Kamerlid SP). Tijdens dit debat vertelde De Wit dat hij in de Kamer een motie ging indienen om de regering te dwingen de NAVO-invliegregeling te gebruiken. Met deze invliegregeling wilde de SP de regering en de NAVO verder onder druk zetten om tot een echte oplossing te komen voor de AWACS-problematiek. De NAVO-invliegregeling is een soort verdrag waardoor militaire vliegtuigen van NAVO-bondgenoten ongehinderd elkaars luchtruim in mogen vliegen.

De inperking van de NAVO-invliegregeling staat gelijk aan een soort vliegverbod voor AWACS boven Nederland. Hiermee zou de NAVO-basis in Geilenkirchen niet meer kunnen opereren, aangezien ze slecht maar 1 start- en landingsbaan hebben en afhankelijk zijn van de wind. Hierdoor kunnen ze het leeuwendeel van de vluchten niet meer uitvoeren, als ze niet over Nederland (lees: Schinveld en Brunssum) zouden kunnen opstijgen.

De start- en landingsbaan verlegging is overigens ook niet mogelijk, omdat ze dan een nieuwe vergunning zouden moeten aanvragen. Op grond van de huidige Duitse milieuwetgeving zouden de NAVO-basis nooit een nieuwe vergunning krijgen. Momenteel werkt de basis nog steeds op de oude vergunning van de Britse R.A.F. uit de periode dat zij er straaljagers gestationeerd hadden na de Tweede Wereldoorlog.

Er was in januari 2007, na de Tweede Kamerverkiezingen, geen meerderheid voor het gebruik van de NAVO-invliegregeling. De PvdA (33), SP (25) en GroenLinks (7) hebben gezamenlijk 65 zetels. Voor een meerderheid in de Kamer zijn 76 of meer zetels nodig. Ook met de steun van de Partij voor de Dieren (2 zetels), kwam je nog steeds 9 zetels te kort. De PVV van Geert Wilders (9) of D66 (3) samen met de ChristenUnie (6) zouden precies voor een (nipte) meerderheid kunnen zorgen.

Zomer 2007
Afgelopen zomer (2007) kwam de definitieve uitspraak van de Raad van State eraan. Hopend op de overwinning en vrezend voor het ergste, werd een nieuw actiekamp voorbereid. Gelukkig won de hoop het van de angst: De Raad van State sprak een vernietigend oordeel uit! De eerste grote winst was binnen.

Oktober 2007
Hierna was het lang wachten op een echte inhoudelijke reactie vanuit de regering. Voordat deze kwam, ging Minister Cramer (VROM) eerst zelf een kijkje nemen en spreken met de inwoners. Bij haar aankomst werd ze uitgefloten door de inwoners. Na dit bezoek stuurde ze een brief naar de Kamer. In deze brief komt Minister Cramer met een trendbreuk in de opstelling van het kabinet. De tweede (deel)overwinning is een feit.

November 2007
Het eerste Kamerdebat sinds de vernietigende uitspraak van de Raad van State. De grote verassing van dit debat is de PVV. Het PVV Kamerlid Barry Madlener stelt dat hun geduld op is en kondigt aan om voor het gebruik van de NAVO-invliegregeling te zullen stemmen. Hiermee was een Kamermeerderheid plotseling mogelijk.

Daarnaast is er door de regering gezegd in dit overleg met de Kamer, dat ze druk gaan lobbyen bij de NAVO-bondgenoten voor vervanging van de AWACS-motoren. In maart 2008 hoopt de regering met nieuws naar buiten te kunnen komen, tot die tijd willen ze alles bevriezen. In maart 2008 wil de regering gaan bekijken wat ze met het NIMBY-besluit gaan doen, met alle voorwaarden die de Raad van State gesteld heeft en of ze nog een stuk bos willen gaan kappen in Schinveld. Tot maart 2008 zal er dus geen sprake zijn van nieuwe boskap. Op 1 maart gaat het broedseizoen in en mogen er daarom geen bomen gekapt worden. Dit loopt tot halverwege de zomer.

Staatssecretaris Cees van der Knaap werd erg boos op de Kamer en riep dat de motie “onaanvaardbaar” is. Later zwakt Balkenende dit af naar “sterk ontraden.” Indien een motie namelijk als onaanvaardbaar gekwalificeerd wordt, betekent het dat een bewindspersoon zijn politieke lot verbind aan het niet-aannemen van die motie. Van der Knaap had dan moeten aftreden, indien de motie aangenomen zou zijn. En dat zou nogal pijnlijk zijn, aangezien Van der Knaap net op het punt stond om burgemeester van Ede te worden. Cees van der Knaap geldt op het Binnenhof als een vertrouweling van Balkenende en heeft – naast zijn eigen portefeuille – vaak allerlei klusjes voor Balkenende opgeknapt, zoals het bemiddelen tussen de sociale partners toen de CAO-onderhandelingen waren vastgelopen. Balkenende behoedde Van der Knaap nu voor een misser aan het einde van z’n Haagse carrière.

De opvolger van Cees van der Knaap is Jack – het Lek – de Vries. Gedurende de gehele Haagse carrière van Balkenende was Jack het Lek de spindocter van Balkenende. Jack het Lek is de Haagse Karl Rove (Bush) en Alastair Campbell (Blair). Zijn bekendste spin is de opmerking van Balkenende tegenover Bos: “Meneer Bos, U draait en bent niet eerlijk.” Maar waarschijnlijk is dit niet zijn beste spin, want een goede spindocter zorgt ervoor dat het gemanipuleer niet opvalt. En deze spindocter gaat zich nu met het Schinveld-dossier bezig houden. De regering brengt grof geschut in stelling.


December 2007
Uiteindelijk was afgelopen 12 december de stemming in Kamer. De PvdA, SP, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, D66 en Rita Verdonk stemden voor. Een bijzondere coalitie, maar bij elkaar wel 80 zetels!

De motie houdt in dat als er in maart 2008 geen duidelijk zicht is op vervanging van de motoren (binnen redelijke termijn), de Kamer de regering oproept (lees: verplicht) om met de NAVO-invliegregeling een vliegverbod in te stellen, om op die manier de NAVO druk te zetten. Er is hierbij een uitzondering gemaakt voor noodsituaties, maar nog steeds is dit een ongekend heftige motie en was dit een aantal jaren geleden ondenkbaar.

Het is mogelijk dat de regering de motie niet gaat uitvoeren. Dan komt vervolgens de volgende krachtmeting tussen Kamer en regering: slikken of stikken. De Tweede Kamer kan dan accepteren dat de regering het niet uitvoert of besluiten de betreffende bewindspersonen naar huis te sturen. De PvdA (coalitiepartij) zal dan moeten laten blijken of ze politieke ballen hebben of niet.


Wordt vervolgt in maart 2008…


Zie ook:

[Schinveld: Victorie! (2)]

[Uitspraak Raad van State Schinveld: Victorie!]

Views: 1443

Commentaar | Comments

Christiaan schreef:

Dames en heren GroenFronters! Wij denken nog vaak aan die Kerstdagen in het bos. Mede dank zij jullie is de awacs terreur en Schinveld op de landkaart gekomen. Prettige feestdagen gewenst.Verder een gezond en voorspoedig 2008.
Mon 24-12-07 21:40:10

webmaster STOP awacs schreef:

En daar voeg ik me helemaal bij aan Christiaan.
De gedachte dat jullie Groenfronters samen met leden van STOP awacs en vele andere burgers in het toen nog bestaande bos zaten stemde mij toen hoopvol, 10 dagen later lag het bos plat en waarvoor???? AWACS en Defensie zou en moest na 25 jaar stoeien en soebatten met burgers de zogenaamde veiligheid van de vliegbasis garanderen voor in en uit vliegverkeer ze hebben toen een grote gek gevonden in trut Dekker om ons klein proberen te krijgen.
Maar NAVO en Nederlandse defensie dat zal jullie ECHT niet lukken!!!! Wij burgers van Zuid-Limburg en de omgeving Geilenkirchen gaan en staan er voor dat jullie AWACS-basis dicht moet, en de vliegbasis nooit meer geopend wordt, voor wat voor vliegtuigen dan ook!!!

Zie ook de website http://www.STOPawasc.nl

Fijne feestdagen Groenfront van de hele vereniging STOP awacs
Tue 25-12-07 11:13:23

passerby schreef:

Hey WEBMASTER stop awacs: Je URL spoort niet!
Sat 05-01-08 18:42:16

webmaster STOP awacs schreef:

Klopt, het was hier flink kabaal door de AWACS vliegtuigen.
Zie dus ook de website van de Vereniging STOP awacs
http://www.STOPawacs.nl
Mon 07-01-08 22:09:29

Commentaar Toevoegen | Add Comments

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie – een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap