fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium

Dystopia IV - Het regent op de noordpool


Column - Jaap Krater

Ondanks de hele heisa rond klimaatverandering is de Britse marine de enige die diepwater onderzoeksmissies doet onder het poolijs. Recentlijk vond een geheime missie plaats met een nucleaire onderzeeŽr, onder leiding van de Camrbridge-oceanograaf Peter Wadhams. De onderzoeksresultaten suggereren dat het resterend poolijs tussen 2020 en 2030 volledig zal smelten...


Rubrieken: Analyse en discussie (Strategie); Laatste Nieuws; Thema's (Klimaat / Climate)
Gepost: Wed 10-10-07 15:51:45 - Auteur: krater

De ijs-spiegel die zonlicht terug de ruimte in kaatst, verdwijnt, waardoor het tempo van klimaatverandering dramatisch versnelt. De golfstroom vertraagt of keert om, maar het is niet evident dat dit een nieuwe ijstijd veroorzaakt. Wel beperkt dit de opwarming van Noordwest Europa. In plaats daarvan krijgen we te maken met enorme stormen, die door de nieuwe chaotische weersystemen op de pool naar ons toe worden geketst. Het is alweer een dramatisch verhaal, dat wetenschappers vooralsnog niet aan de grote klok hangen, uit angst een 21e eeuwse Cassandra te worden. Er zijn geen werkende computermodellen om aan dit soort effecten een enigzins accuraat tijdspad te koppelen. Wat wel duidelijk is - de poolkap smelt, in duizelingwekkend tempo. In de jaren zeventig was de kap circa acht miljoen vierkante kilometer, in 2007 net meer dan de helft (!) van dat. De afgelopen zomer was het op Melville eiland (boven Noord Amerika) 22 graden, waar de normale maximumtermperatuur in de zomer 5 graden is. Canada heeft de noordwest-passage tussen Groenland en de Beringstraat opengesteld voor niet-ijsbrekers. Kortgeleden heeft de eerste zeilboot deze route gevaren. Maar misschien nog wel meer tekenend is het antwoord dat een arctisch onderzoeker kreeg toen hem gevraagd was hoe het op de noordpool was. Het antwoord: "Het regende."

Afgelopen zomer waren er naast het kamp in Engeland ook twee klimaat-aktiekampen in de VS. Het kamp in Heathrow richtte zich voornamelijk op het voorkomen van verdere klimaatverandering en tegen toename van het vliegverkeer. In de VS was het onderwerp van gesprek inmiddels verschoven naar: wat kunnen wij doen? Hoe helpen we vluchtelingen? Hoe worden we zelf geen vluchtelingen?
Misschien hebben de klimaatcynici gelijk en is 'global warming' ťťn groot complot van vrijmetselaars, illuminati of neo-neocons om ons angst aan te jagen. Of wellicht hebben de apocalyptici gelijk en heeft wat voor beleid dan ook geen zin meer. Of, er kan nog wel wat gedaan worden om de schade te beperken. Maar het ligt niet voor de hand dat de politiek of de bilderbergers opeens alsnog doen wat ze dertig jaar geleden al hadden moeten doen. Van de, ahum, burger, hoeven we het ook niet te hebben - ondanks alle klimaatzorgen vliegen en rijden we alsnog als maar meer.

En dan zijn er nog de mensen die de dramatische stukjes schrijven, die, zoals de NRC een tijdje terug schreef, eigenlijk het liefst hebben dat de ijsbeer al uitgestorven was. Is er een sadistisch plezier in de doemvoorspelling? Het werkt mensen in ieder geval behoorlijk op de zenuwen, vooral soldaten (en activisten). Cassandra werd er voor opgesloten. Haar zonen ook, meen ik me te herinneren. Waarom weet ik niet, misschien dachten de Trojanen dat de waarheid iets erfelijks was. Het is jammer, dat niemand eraan gedacht heeft haar heeft te vragen waarom ze kinderen heeft genomen als ze wist hoe het allemaal zou aflopen. Cassandra wist dat om de toekomst te kennen, je er niet in hoeft te leven.

Jaap Krater

- Dystopia III - Hybride rijden anar het einde der tijden
- Dystopia II - Ramp, of Ramp?
- Dystopia I - De stoelen van de TitanicViews: 6299

Commentaar | Comments

Peter schreef:

Volgens Wieslaw Maslowski onderzoeker voor het Pentagon is een ijsvrije Artische Zee mogelijk vanaf 2013
Zie: http://www.ametsoc.org/atmo...

Het is natuurlijk maar een onderzoeker, de meeste onderzoeken zit nog op een veel latere datum. Overigens doet een ijsvrije zomer op zee op zich zelf niets met de zeespiegel. Pas als het landijs gaat (en dat gaat wel sneller zonder zeeijs) dan gaat de zeespiegel flink stijgen.
Mon 15-10-07 16:40:59

Commentaar Toevoegen | Add Comments

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie Ė een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap