fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium

Wat doet klimaatverandering?


Het klinkt zo onschuldig, de aarde warmt gemiddeld met enkele graden op.
Want wat is nu enkele graden meer op een warme lentedag als vandaag.
De werkelijkheid is dat het hier om een gemiddelde gaat dat nietszeggend is. De effecten van opwarming zijn de nu al merkbaar. Stormen en orkanen, hittegolven en droogtes, bosbranden en mislukte oogsten, afstervende koraalriffen. Het menselijk dodental van klimaatverandering loopt al in de tienduizenden, en wereldwijd staan steeds meer diersoorten op uitsterven onder druk van klimaat gerelateerde verschijnselen.
Wat staat ons te wachten als de aarde op gaat warmen?
Een kleine opsomming van klimaatexpert (en voormalig EarthFirst activist) Mark Lynas.


Rubrieken: Thema's (Biodiversiteit; Energie; Klimaat / Climate); Analyse en discussie (Ecologie)
Gepost: Thu 28-06-07 13:18:58 - Auteur: polder

1 graden opwarming.
0,5 tot 1 graden opwarming is al niet meer te voorkomen. Zelfs als we nu stoppen met het uitstoten van C02 zitten er genoeg broeikas gassen in de atmosfeer om zoveel opwarming af te dwingen. De effecten hiervan zijn een drastische toename van wat men extreme weather events is gaan noemen. Orkanen, stormen, wolkbreuken, hittegolven. Met alle gevolgen van dien. De orkanen Rita en Katrina veroorzaakte een enorme destructie in het zuiden van de V.S , in de hittegolf van 2003 overleden tienduizenden Europeanen, in 2005 viel de amazone even droog, Afrika wordt al jaren geteisterd door afwisselde extreme droogte en extreme regenval, en in Australie mislukken de oogsten vanwege aanhoudende droogte. Het is nog maar het begin.
De woestijnen rukken op, niet alleen in Afrika, maar ook in China, in de VS (Nebraska en andere staten van de graanbelt) en Spanje. In het Artische gebied zijn de gevolgen het duidelijkst zichtbaar. In zowel Alaska, Canada en Siberie verdwijnen huisen, wegen en pijpleidingen in de moerassen van ontdooiend permafrost.
Die ‘langzame’ effecten zorgen voor meer honger, een nog nijpender watertekort en dus meer conflicten en vluchtelingen. Sommige landen zijn economisch instaat om die effecten te dempen. Voor Nederland gaat dit tot 2030 50 miljard euro kosten.
De landen die het zwaarst worden getroffen hebben nooit een groot aandeel gehad in het uitstoten van C02, maar betalen daar nu wel de prijs voor.

1 tot 2 graden opwarming, mogelijk vanaf 2030
Volgens een verklaring van de EU mogen we niet boven de twee graden uitkomen.
Dat gaat nooit lukken met het huidige klimaat en energie beleid van diezelfde EU.
Bij 1 tot 2 graden wordt de Europese hittegolf van 2003 normaal. Hittegolfen van meer als 40 graden teisteren het continent. Veel gletsjers in de Alpen smelten weg, wat betekend dat de waterstand in bijvoorbeeld de rijn afhankelijk wordt van regenval, en sterk gaat schommelen. Bossen stoppen in een hittegolf met groeien. Ze nemen geen C02 meer op, maar stoten het uit. Het Middelandse zee gebied wordt nogo area voor toeristen en de Groenlandse ijskap begint al na 1,2 graden opwarming aan een onstuitbare ineenstorting.
Het watertekort in bijvoorbeeld de landen rond de Himalaya (onder andere grote delen van India) begint echt nijpend te worden. Meer dan een derde van alle soorten op aarde overleeft niet.
De kans om dit tegen te houden is groot (93%). We hoeven er alleen maar voor te zorgen dat we binnen tien jaar onze CO2 emissie met 60% hebben verminderd.

Als we dat niet doen gaan we naar 2 tot 3 graden opwarming. Mogelijk vanaf 2050
Het kantelpunt van een kettingreactie.

Tot deze grens zou het allemaal te overleven zijn, als je niet in Afrika woont en we investeren in het aanpassen van landbouw. Voor 2 tot 3 graden meer moeten we 3 miljoen jaar terug, het plioceen. Een tijdperk zonder gletsjers op het noordelijk halfrond, een zee niveua dat 25 meter hoger lag als dat van vandaag en uitgestrekte steppes.
Met een dergelijk temperatuur is het afsterven van het amazone woud even waarschijnlijk als het smelten van de groenlandse ijskap. Bij meer als 2 graden stijging stop klimaatverandering een geleidelijk proces te zijn. Door een aantal kettingreacties slaat het op hol en schiet door naar 3,4,5 of misschien zelfs zes graden.
Warmer zee water absobeert minder CO2, opwarmende grond en afstervende bossen brengen grote hoeveelheden CO2 in de lucht, 80% van het poolijs smelt, en dat betekend veel minder weerkaatsing van zonlicht.
Het betekend ook het einde voor Australie, het continent wordt onleefbaar. De landbouw in Midden Amerika, India en Afrika wordt steeds lastiger, wat veel mensen op de vlucht drijft. De voedselhulp uit de graanschuur van de VS, wordt onmogelijk vanwege tegenvallende oogsten daar. Het smeltende ijs zorgt voor steeds meer overstromingen.

Tussen drie en vier graden opwarming.
Door de steeds grotere hoeveelheden steden die onderlopen (de zee stijgt gemiddeld 1 meter elke 20 jaar) stort de economie in. Verzekeringsbedrijven gaan failliet, de overheid kan onmogelijk alle vluchtelingen hulp bieden. Op de Britse eilanden (of wat er van over is) wordt 45c in de zomer normaal. Het Middellandse zee gebied veranderd in een woestijn, en zijn bewoners vluchten noordwaarts. De gevaarlijkste van alle kettingreacties komt nu los, het versneld ontdooien van de permafrost. Hoeveel extra graden opwarming dat oplevert is onbekend. 1,2,3? Het is een zich zelf versterkend proces dat niet meer te stoppen is.

Tussen de vier en vijf graden opwarming
We hebben het nu over een geheel andere planeet. De ijskappen zijn gesmolten, de regenwouden zijn verschroeid en afgebrand, en veranderd in woestijn, de kustlijnen zijn onherkenbaar veranderd. 55 miljoen jaar geleden waren temperaturen op een vergelijkbaar niveau. In het Eoceen leefden er krokodillen op de Zuidpool. Wat zorgde er toen voor een omslag in het klimaat? De verdenking rust op de zogenaamde methaan hydraten, ijsachtige structuren op de bodem van de oceanen waarin gigantische hoeveelheden methaan opgeslagen ligt. Methaan is als broeikasgas 20 maal zo sterk als C02. Er groeiden palmbomen langs de Rijn.
Een hongerende bevolking die geen kant op kan gaat survivallen, wat een enorme aanslag betekend op de resterende biodiversiteit. Het instand houden van een staat of iets van openbare orde wordt onmogelijk.
De kans om een verdere kettingreactie te stoppen is nihil.

Tussen de vijf en zes graden.
Het is in een aantal IPCC klimaatscenario’s de mogelijke bovengrens voor opwarming voor 2100. Wie wil weten wat zes graden opwarming doet, moet terug naar wat geologen ‘ het tijdperk van het grote uitsterven’ noemen. In vaktermen de KT overgang. 144 miljoen tot 65 miljoen jaar geleden. 50% van al het leven stierf uit. In een vergelijkbare periode , het Perm waar maar liefst 95% van het leven het loodje legde. De aarde was bijna geeindigd als een levenloos stuk gesteente in de ruimte. Het klimaat werd bepaald door super orkanen, het water was te warm voor wat dan ook om te overleven.
Methaan hydraten op de oceaan bodem beginnen nu explosief los te komen. De onstabiele hydraten laten steeds meer bubbels los in het water, alsof het frisdrank is. De bubbels brengen andere hydraten in beweging, en schieten omhoog uit het water. Daar komt het gas met een letterlijk explosieve kracht vrij en de ontploffing brengt andere hydraten aan het ontploffen. In het geval van bliksem of andere ontstekingsbron vatten dergelijke gaswolken makkelijk vlam. De explosieve kracht van methaan hydraten is gezamenlijk vele malen groter dan die van de wereldvoorraad kernwapens.
Ernstiger nog is het verzuren van de oceanen, waarna ze het giftige sulphide gaan uitstoten.Views: 2883

Commentaar | Comments

No comments yet

Commentaar Toevoegen | Add Comments

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie – een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap