fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium

Actie bij Houthandel Van de Stadt BV Zaandam


Actie gestaakt - activist gewond bij klimongeluk

Het dak. Foto: Nico Jankowski
GroenFront! houdt vanaf 06.30u de Zaandamse houthandel Van de Stadt BV bezet. De GF! activisten zijn van plan de bezetting 12 uur vol te houden. GroenFront! eist van het bedrijf dat zij per direct alle handelsactiviteiten met Birma staakt, met name de omstreden import van teak. Birma wordt geregeerd door een uiterst gewelddadige militaire dictatuur. Een klein aantal Nederlandse houtimporteurs blijft ondanks het door de regering gevoerde ontmoedigingsbeleid stelselmatig teak uit Burma importeren, zo ook het bedrijf Houthandel Van de Stadt BV in Zaandam.
Lees hier het persbericht verder...

UPDATE 06.40: Actie gestaakt - activist gewond bij klimongeluk.

De GroenFront! bezettingsactie bij Houthandel Van der Stad in Zaanstad is beeindigd nadat een van de klimmers die zich op het dak van een loods bevond door het dak is gezakt. Hij maakte hierdoor een val van enkele meters maar brak (voor zover nu bekend) alleen zijn arm. Hij is onmiddellijk geholpen door onze eigen ehbo-ers en daarna afgevoerd met een ambulance. Hij is nu voor verder onderzoek in het ziekenhuis.De actie is onmiddellijk na het ongeluk gestaakt.


Rubrieken: Laatste Nieuws; Thema's (Birma); Regio (Noord-Holland)
Gepost: Thu 07-12-06 06:30:43 - Auteur: redax

Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt bij de acties van GroenFront! We nemen grote risico’s, en dat kan alleen als iedereen veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Klimmers zijn altijd uitgerust met professioneel klimmateriaal en zouden in principe altijd “gezekerd” moeten zijn. Dat betekent dat ze nooit meer dan een meter zouden moeten kunnen vallen. Hoe dit ongeluk desalniettemin heeft kunnen gebeuren is onbekend. In het heetst van de actie is het soms moeilijk om er op te letten dat je als klimmer gezekerd blijft. Duidelijk is wel dat interne afspraken omtrent klimveiligheid nog eens kritisch onder de loep genomen gaan worden. Lees hier de GroenFront!-klimhandleiding (pdf).

Dit ongeluk nog eens te meer aan hoe belangrijk het is dat er altijd veiligheidscoordinatoren bij een actie aanwezig zijn, zowel van de kant van de politie als van de actievoerders. In het verleden zijn er veel bijna-ongelukken geweest die te wijten waren aan onprofessioneel optreden van de politie of Marechaussee.

============================================================
UPDATE 07.38:

Het lijkt er op dat hij alleen zijn arm heeft gebroken. Hij was in iedergeval bij bewust zijn, ondanks een enorme val. Hij is samen met een van onze EHBO-ers mee naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

============================================================
UPDATE 09.53:

Zijn arm is op enkele plaatsen gebroken o.a. bij de pols.Hij blijft voorlopig in het ziekenhuis. Zijn val lijkt gebroken door een grote houtstapel waardoor hij niet 10 maar slechts enkele meters naar beneden is gevallen.

============================================================
UPDATE 15.51:

De jongeman die door het dak gezakt is, wordt momenteel geopereerd aan zijn pols die verbrijzeld is. Van zijn pols zal hij nog wel even last hebben. Verder was zijn elleboog ontwricht, deze is inmiddels rechtgezet.

Hij viel door een kunststof golfplaat ongeveer 11 meter naar beneden en landde op een meter hoge stapel planken welke zijn val significant brak. Ik vond hem op de grond, beduust maar bij zinnen.

Moedig als hij was vroeg hij om een stukje hout om zijn arm te spalken en de actie voort te zetten. Hij stond erop overeind te komen en tot onze grote versteldheid en met veel terughoudendheid zagen wij hoe hij weliswaar ondersteund richting de ambulance liep.

Een veiligheidscoordinator van ons is constant bij hem gebleven, ook in de ambulance en het ziekenhuis. Enige tijd later bezocht ik hem in het ziekenhuis in Amsterdam. Daar zal hij geopereerd worden. Hij was relatief opgewekt en had goede moed.

De patient zal de komende dagen regelmatig door ons bezocht worden.

We mogen blij zijn dat hij er niet erger aan toe is, want dat had goed gekund. Door de overige actievoerders is enige tijd na het ongeluk een nabespreking gehouden waarin plaats was voor de persoonlijke ervaring, de emoties en kritiek.

============================================================
UPDATE +/-15.30:

De directeur van Houthandel Van de Stadt BV, Dhr F. Gast, heeft de GroenFront-perswoordvoerder van deze actie; Bram Brugman, gebeld om zijn medeleven te betuigen en om te informeren over hoe de situatie van de activist is. Nadat directeur F. Gast op de hoogte is gebracht boodt hij namens het bedrijf een bloemetje en kaart aan. De perswoordvoerder heeft zijn steunende intentie aangenomen en tevens gerespecteerd. Vervolgens ontstond er onvermijdelijk de discussie omtrent de omstreden import van teak uit Birma. In het gesprek werd duidelijk dat er sprake is van een concreet meningsverschil t.a.v. het bieden van hulp aan de kritieke situatie in de dictatuur. Houthandel Van de Stadt BV is van mening hulp te bieden in de vorm van werkgelegenheid in de Birmese houtsector. GroenFront! stelt daarin tegen dat deze 'vorm van hulp' absoluut niet controleerbaar is vanuit een humaan en duurzaam perspectief en dus daarom onnacceptabel blijft. "Zolang er een dictatuur aan de macht is kun je simpelweg arbeidsomstandigheden en milieubeleid niet optimaal garanderen. Dan heb je te maken met conflictgoederen, zo ook dit conflicthout en daar moet je geen handel mee willen drijven," aldus Brugman. Het telefoongesprek werd met een duidelijk verschil van standpunt tot een einde gebracht.

============================================================
UPDATE: vrijdag 8 december 2006 – 23:00:

Allereerst het goede nieuws: morgen (zaterdag) mag de klimmer al naar huis!!

De artsen zijn gisteren 4 uur lang bezig geweest hem te opereren. Komende weken zal hij nogmaals onder het mes moeten. Maandag hoort hij de uitkomst over een scan die ze vandaag gemaakt hebben. Aan de hand daarvan kunnen ze bepalen wat er verder nog moet gebeuren aan puzzelwerk.

Zijn elleboog, die tijdens zijn val uit de kom was geraakt, was in Zaandam al gezet, maar daarna (oa tijdens de operatie) diverse malen weer uit de kom geraakt. Maar het meest complex is nog altijd zijn rechter pols en hand. Zowel zijn spaakbeen als ellepijp waren volledig doorgebroken. Hier hebben ze nu enkele pennen ingezet om het weer aan elkaar vast te maken. Verder staan zijn middenhandsbeentjes een beetje door elkaar en is hier en daar wat versplinterd geraakt. Enkele botjes hebben de artsen alweer op zijn plek gezet, maar er moet nog meer aan gebeuren. Een belangrijk positief feit is dat zijn zenuw naar zijn hand redelijk in takt gebleven is. Hooguit wat beschadigd door dat deze iets te lang bekneld heeft gezeten. Maar er is grote kans dat dit weer goed hersteld waardoor hij in ieder geval zijn vingers kan gebruiken. Dit gaat alleen veel tijd en revalidatie kosten. In hoeverre hij blijvende schade overhoud is eigenlijk pas na een half jaar revalidatie echt te zeggen.

Gisteren en vandaag zijn z'n ouders de hele dag bij hem geweest. Vanmidag tijdens het bezoekuur zijn vier GroenFront!-activisten langs geweest. Ze hadden een mooie Nijntje-(helium)-ballon mee genomen. Halverwege het bezoek kwamen er ook nog enkele vrienden langs om te kijken hoe het met hem gaat. Kortom: een hoop lol met meerdere krakers en activisten in een ziekenhuis! ;-)

Het gaat -zeker naar omstandigheden- goed met hem. Helder, positief en kan zich goed herinneren wat er gebeurd is.

============================================================
Aandacht!

Het ongeval dat gebeurd is, kan je mentaal ook een flinke klap geven. Zeker als je er zelf bij was of iemand kent die er (nauw) bij betrokken was. Mocht je hierdoor niet lekker in je vel zitten, praat er dan vooral over met vrienden of mensen die er (ook) bij waren. Binnen het GroenFront!-netwerk zitten ook mensen die weten hoe je hier mee om kan/moet gaan en een luisterend oor en helpende hand willen bieden als je daar behoefte aan hebt.. Mocht dit zo zijn, schroom alsjebelieft niet om eventje contact op te nemen. Er niet over praten kan op termijn veel vervelendere effecten hebben! Dit aanbod blijft altijd beschikbaar, zowel morgen als in de toekomst!
Zie ook deze flyer (Schinveld).

============================================================
Steun & beterschap

In verband met de voorgenomen anonimiteit van de jongen willen wij zijn naam hier ook niet geven. Voor mensen die bezorgd zijn, vragen hebben of een bekende als slachtoffer willen uitsluiten, kunnen een mailtje sturen naar 2006(at)groenfront(punt)nl. Tevens zijn (beterschaps)kaartjes ook meer dan welkom!!! (TIP).

Deze kunnen naar onderstaande postbus gestuurd worden, wij zorgen er dan uiteraard voor dat ze zsm in het ziekenhuis terecht komen.

Postbus 85069
3508 AB UTRECHT
T.a.v. "Klimmer"

Beterschapswensen mogen hieronder uiteraard ook digitaal gepost worden!

Views: 3669

Commentaar | Comments

stijlloss schreef:

Toch raar dat er comments weggehaald worden...... Erg democraties is dat niet maar ach, het zegt een hoop over het groenfront.
Thu 07-12-06 11:55:05

steenbok schreef:

het 2e klim "ongeluk" in een betrekelijk korte tijd
dat echt veel fouter had kunnen aflopen
het moet echt afgelopen zijn met de macho klim
cultuur waarin maar aangenomen word dat het allemaal wel goed gaat
dat er de laatste 10 jaar geen echte ongeluken zijn geweest bij het klimmen is te wijten aan het feit dat de mensen die klommen heel goed wisten waar ze mee bezig waren
ook al zag het er soms nogal dogy uit
het lijkt mij een goed idee om de klimmers van nu als eerst de basis eens goed bij te brengen
en vooral de veiligheid voorop te stellen
klimmen is meer dan abseilen en prusiken!!!
iedereen kan klimmen maar bij veilig klimmen
komt veel ervaring en stappen vooruit denken kijken en bij goede klimmers is er geen plaats voor het denken dat het wel goed komt!!!
een goed begin zou zijn om een bijna fout bij het klimmen niet als iets wat kan gebeuren of zelfs als stoer en status verhogend te zien maar als een fout waar mensen je op aan spreken

ps jammer van de actie sta 4kant achter het doel er van!!!!
Thu 07-12-06 12:04:28

redax schreef:

Nu zijn er de afgelopen tien jaar wel meer ongelukjes gebeurt, maar dat terzijde.
We weten nog steeds niet wat er precies is gebeurt en tot die tijd lijkt me een (publieke) discussie daarover een beetje zinloos.

groets Peter
Thu 07-12-06 12:17:00

steenbok schreef:

je hebt gelijk peter over het "publieke" onderwerp dan
was meer een geschrokken en verontruste post
dus als je wilt verwijder het maar is inderdaad een interne dis.

groetjes steenbok
Thu 07-12-06 12:26:59

Aukje schreef:

Beste Steenbok,
tenzij je erbij was en hebt gezien hoe het is gegaan lijkt het me handig om je vooroordelen achterwege te laten. Ik ben het met je eens dat veiligheid voorop moet staan bij klimacties, maar er is niet gezegd dat de betreffende klimmers het daarmee oneens zijn. Je bewering dat klimmers denken dat het allemaal wel goed komt vind ik volkomen ongegrond.
Bovendien is het nog altijd zo dat ongelukken kunnen gebeuren al ben je nog zo ervaren. De beste klimmers willen nog wel eens naar beneden komen zeilen omdat ze vergeten zijn hun knoop terug te steken.
Thu 07-12-06 12:31:34

steenbok schreef:

je hebt gelijk het is zoiezo niet mijn bedoeling om de betrokken klimmers te veroordelen
zoals ik al schreef was een geschrokken post
waar in ik me zorgen maak of er met het klimmen misschien in het algemeen iets mis is

groetjes steenbok
Thu 07-12-06 12:54:03

Chinook schreef:

Het ligt aan de hulpmiddelen...als je die niet hebt kun je ze ook niet vergeten.
Thu 07-12-06 14:03:54

hulp activist schreef:

Alweer mislukt jammer jammer volgende keer beter mensen.
Thu 07-12-06 14:58:39

Tegengas schreef:

Tsja, zoek eens een baan en val die mensen die werken niet zo lastig, pfft.
Beterschap voor die gevallen persoon. Hopelijk is het een les.
Thu 07-12-06 16:36:23

redax2 op locatie schreef:

Beste mensjes, discussiëren hierover beter niet hier, ja?

@Tegengas, u lijkt me een type dat het prima naar zijn zin zou hebben in Birma onder de dictatuur. Lange werkdagen, weinig belastingdruk, weinig openlijk activisme, kortom een paradijs (alleen zonde van dat illegaal gekapte hardhout natuurlijk, maar ach)
Thu 07-12-06 17:33:43

Nico Starlight schreef:

Ik wens de gevallen klimmer beterschap! Het zou goed zijn om bij acties met oa val gevaar iemand in het team te hebben die zich vooral bezighoud met de veiligheid en de klimmers controleerd en de omgeving in de gaten houd voor entuele dé-escalatie. Alle Groenfronters veel (meer) succes!!!
Fri 08-12-06 12:06:46

De Kromme schreef:

een actie die 10 min duurde haha
Fri 08-12-06 13:08:05

boer-ed schreef:

een ongeluk zit in een klein hoekje, het heeft niet altijd maar met macho gedrag te maken, beterschap gewenst voor de klimmer en hopen dat hij er weer snel bovenop komt!
Fri 08-12-06 15:05:45

Bas schreef:

BETERSCHAP !
Fri 08-12-06 15:54:47

Arwen schreef:

In de eerste plaats beterschap voor de klimmer,dit had veel slechter kunnen aflopen,lijkt me dat er toch meer gekeken moet worden naar de veilig heid en voorbereiding,ook in het heetst van de strijd,juist dan kan onoplettendheid of onvoorzichtigheid tot ongelukken leiden.verder veel sucses.
Fri 08-12-06 20:31:42

Chris schreef:

Een heel gekke vraag misschien, maar die klimmer lijkt nu goed verzorgd te worden, wat is het beleid qua schade aan het dak vergoeden? Maar misschien ben ik wat te braafjes - ik vond het al gek dat steigerpijpen zomaar gebruikt werden (protest ondergrondse [P] bij Valkhof Nijmegen, lang geleden).
Sat 09-12-06 00:34:58

jop schreef:

veel sterkte voor de ongelukkig klimmer. Ik hoop dat ie snel zijn arm weer in een lock-on kan steken. (veel veiliger)
Sat 09-12-06 01:37:18

Cowboy schreef:

Veel beterschap aan de klimmer gewenst!!! Stom dat het moest gebeuren, maarja het kan soms in een klein hoekje zitten. Hopelijk hou je er niets meer aan over en kan je zo weer verder klimmen!!

P.S. Dit is toch bedoeld voor beterschapswensen, dacht ik, waarom hier al die onnozele discussies?????
Sat 09-12-06 01:43:54

klimmer schreef:

iedereen bedankt voor alle steun. gaat nu al een stuk beter, ben voorlopig weer even thuis maar moet nog wel een paar keer terug het ziekenhuis in. hoop dat ik snel weer strijdbaar ben. nogmaals bedankt voor jullie lieve berichtjes.
Sat 09-12-06 18:04:23

sont schreef:

Beterschap klimmer !
Sat 09-12-06 20:41:54

Hulp activist schreef:

Klimmer de volgende keer, je beter vast houden he!!
Jammer van die goede actie maar ja er komen er nog meer.
Beterschap
Sun 10-12-06 11:26:46

Emily schreef:

Ik kom je van de week een fruitmandje en een beterschapskusje brengen!
Sun 10-12-06 16:17:33

peter schreef:

goed gedaan stoere (in de positieve zin van het woord) klimmer! ik vond het overigens ook wel leuk om te lezen dat de directeur op een prettige maniet contact heeft gezocht. het lijkt wel op een heel klein beeje waardering, en terecht: het is ook in het balang van de houthandel dat er verduurzaamd wordt natuurlljk.
Sun 10-12-06 19:36:47

joost schreef:

He sterkte... Zorg dat je er een beetje snel weer boven op komt want dit was knap lullig.
Mon 11-12-06 00:00:59

Lot schreef:

Lief broertje, Beterschap! Volgende keer oefen meer yoga voor je balans!!
Liefs je zusje in costa-rica
Mon 11-12-06 00:09:39

bram schreef:

Goed te weten dat het beter met je gaat, sterkte man voor de komende periode! Kom van de week effu bij je langs..
Mon 11-12-06 18:32:39

jan-willem schreef:

hee snijboontje ;)
volgende keer wat beter opletten he!
k bel je een deze dagen wel om ff wat te drinken!
ciao
Tue 12-12-06 01:48:50

klotx schreef:

Ha die "klimmer", Kheb een fruitmandje voor je geskipt, staat op de bar. :D
kusje van je lievelings-ex-huisgenoot,
Klotz
Fri 15-12-06 14:21:23

Pharmd133 schreef:

Hello! feeeeec interesting feeeeec site! I'm really like it! Very, very feeeeec good!
Thu 18-10-12 08:50:31

Pharmb651 schreef:

Very nice site! <a href="http://opeyixa1.com/qoavro/...">cheap viagra</a>
Thu 18-10-12 08:50:37

Pharmg785 schreef:

Very nice site! [url=http://opeyixa1.com/qoavro/...]cheap cialis[/url]
Thu 18-10-12 08:51:47

Pharmc33 schreef:

Very nice site! cheap cialis http://opeyixa1.com/qoavro/...
Thu 18-10-12 08:51:53

Pharmd0 schreef:

Very nice site!
Thu 18-10-12 08:51:57

Pharmc795 schreef:

Very nice site! <a href="http://opeyixa3.com/qoavro/...">cheap viagra</a> , <a href="http://opeyixa3.com/qoavro/...">cheap viagra</a> , <a href="http://opeyixa3.com/qoavro/...">cheap viagra</a> , <a href="http://opeyixa3.com/qoavro/...">cheap viagra</a> , <a href="http://opeyixa3.com/qoavro/...">cheap viagra</a> ,
Thu 18-10-12 08:52:06

Commentaar Toevoegen | Add Comments

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie – een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap