fotobeelden groenfront akties
Vrienden van GroenFront! - EarthFirst! Netherlands & Belgium
- Thema's - Globalisering Vorige Volgende Archief RSS

Milieu-activisten vieren $100 per vat olie

oil_on_water.jpg
GroenFront! toost op ondergang van olie-economie

[English] Morgen, 3 januari om 17:00, zullen GroenFront!-activisten samenkomen in het centrum van kapitalistisch Nederland: Beursplein (Amsterdam). Hier zullen zij een toost uitbrengen op de record olieprijs van $100 per vat. Al sinds 2003 stijgt de olieprijs met grote stappen, soms meerdere dollars per dag. GroenFront!-activist Rogier "Wat de aarde nodig heeft, is economische krimp. De klimaatcrisis en het pieken van de olieproductie maakt duidelijk dat we ons moeten aanpassen aan de grenzen van ons ecosysteem". [Meer | More]
Wed 02-01-08 21:09 - Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; Energie; Klimaat / Climate; Zelfvoorziening); Laatste Nieuws; Analyse en discussie (Economie) -

Klimaat, kolen, kernenergie en economische krimp

floot_total.jpg
De klimaatcrisis is een feit. De gevolgen worden steeds duidelijker zichtbaar. De ingrijpende veranderingen aan het wereldwijde klimaat zijn ook niet meer te keren. De poolkappen smelten, overstromingen, droogtes, en hittegolven komen steeds vaker voor op aarde en de biodiversiteit is in rap tempo aan het afnemen.

Maar ondanks de slechte situatie, is er nog genoeg om voor te vechten en zijn nog kansen om de gevolgen van de klimaatcrisis af te remmen. Extreme problemen vragen om radicale oplossingen: het is nu krimpen of verzuipen. [Meer | More]
Wed 19-12-07 23:19 - Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; Grote dammen; Energie; Klimaat / Climate; Regenwoud; Wegen - Roads; Zelfvoorziening; Kernenergie/wapens); Laatste Nieuws; Analyse en discussie (Strategie; Ecologie; Anarchisme) -

Summer of Resistance in Iceland - an overview

Defending the wild in the land of fire and ice

[Nederlandse Samenvatting] This year Iceland has seen it's third summer of direct action against heavy industry and large dams. In a much disputed master-plan, all the glacial rivers and geothermal potential of the largest wilderness of Europe would be harnessed for aluminium production. Activists from around the world gathered to protect Europe's largest remaining wilderness and oppose aluminium corporations.
Icelanders were joined by activists from Africa, South and North America and Europe for an international conference 'Global consequences of heavy industry and large dams' organized by Saving Iceland. "Progress is painted by some as huge projects, large scale development. In all our countries, these have become disasters, socially, ecologically and economically. Progress is a plenitude of small solutions. We should let a thousand flowers bloom," states a declaration from the conference, formulated by consensus by participants.
[Meer | More]
Sat 04-08-07 12:27 - Laatste Nieuws; Thema's (Globalisering; Grote dammen; Klimaat / Climate; Regenwoud; Kernenergie/wapens) -

Week of Direct Action in Iceland as Arms-Connections of Aluminium Industry get Exposed

The resistance against heavy industry and large dams in Iceland has heated up, and not just because of global warming. The week began with Reykjavik's first Reclaim the Streets on the 14th of July, where a rebel clown army raved in opposition to aluminium. The day after a public meeting was held with the people of ThorlakshŲfn (named as a site for two new aluminum smelters) and activists from anti-heavy industry struggles in South Africa and Trinidad. On Wednesday the 18th, Saving Iceland closed the supply road to Century Aluminum's Grundartangi Smelter and the Icelandic Alloys steel factory. On Friday, Reykjavik Energy was targeted and a huge banner was raised accusing the electricity company of supplying energy to war-mongering corporations ALCAN-RioTinto and Century-RUSAL. That morning, the Icelandic consulate in Edinburgh, Scotland was painted red under the slogan 'Iceland Bleeds', and locks were glued.

Much of the aluminium produced goes directly to the war efforts of the US, Russia and others. Alumium is the single most important bulk metal for modern warfare (1). It is the most important bulk metal for missiles, tanks, fighter planes, and nuclear weapons. It s as if Iceland is organizing a competition which company - ALCOA, Alcan/RioTinto or Century/RUSAL - has committed the most human rights and environmental crimes to decide who to sell energy," says Saving Iceland.

IMC Sverige | IMC UK | Frettir | Video's | Photo's [Meer | More]

Sat 21-07-07 01:56 - Laatste Nieuws; Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; Energie; Klimaat / Climate; Kernenergie/wapens) -

Actiezomer in IJsland

Lock-on actie Saving Iceland
In IJsland is een aktiezomer begonnen tegen zware industrie en grote dammen. In een berucht 'masterplan' is voorgenomen om alle glaciale rivieren en geothermische bronnen van het land te gebruiken voor electriciteit voor aluminiumproductie.

Activisten van overal ter wereld hebben zich verzameld om Europa's grootste wildernis te beschermen tegen RioTinto/ALCAN, ALCOA, Century/RUSAL en andere transnationale bedrijven. Een tiental Nederlandse activisten is ook naar IJsland afgereisd. [Meer | More]
Fri 13-07-07 20:31 - Thema's (IJsland; Globalisering; Grote dammen); Laatste Nieuws -

De noodzaak van een stap terug

Een derde van al onze medebewoners op aarde sterft uit, klimaatverandering ontwricht ecosystemen en samenlevingen, we tellen af tot een energiecrisis. Overal in de wereld erodeert vruchtbare landbouwgrond en ontstaan er tekorten aan water. Het lijken zaken die los van elkaar staan. Dat staan ze niet. De gedeelde oorzaak: het onrealistische geloof in eeuwigdurende economische groei. Door een groot deel van de mensheid beleden als een fundamentalistische religie. Iedereen die het idee in twijfel trekt, wordt beschimpt en aangevallen. We racen met een noodvaart op een systeemcrash en niemand durft op de rem te trappen. [Meer | More]
Thu 28-06-07 13:05 - Analyse en discussie (Economie); Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; Energie; Klimaat / Climate) -

IJsland krijgt nieuwe nationale vlag

De nieuwe IJslandse vlag hangt aan het Nationaal Theater in Reykjavik
Op haar onafhankelijkheidsdag heeft IJsland een nieuwe nationale vlag gekregen. De 25m grote vlag bevat naast de nationale kleuren nu ook de logo's van de aluminiumgiganten ALCOA, ALCAN en NordurŠl (ook bekend als Century) en werd onthuld bij het Nationaal Theater in Reykjavik, waar zich net duizenden mensen hadden verzameld voor de feestelijkheden.
Boven op het gebouw lieten een aantal individuen sirenes loeien en er werd geroepen: "IJsland is niet onafhankelijk. Het is een aluminium-bananenrepubliek! Stop zware industrie!"
[Meer | More]
Mon 18-06-07 10:57 - Thema's (IJsland; Globalisering; Grote dammen; Energie); Laatste Nieuws -

G8-Fietskaravaan in actie tegen gentech mais

Vrijdag 4 mei voerde de westelijke G8-fietskaravaan samen met milieuorganisatie A SEED actie in de gemeente Werkendam tegen het voornemen van Pioneer om er een veldproef met gentechmais te houden. De karavaan vindt het schandalig en ondemocratisch dat de gemeenschap hier niet van te voren fatsoenlijk van op de hoogte is gebracht!
[Meer | More]
Sat 05-05-07 10:07 - Laatste Nieuws; Thema's (Gentechnologie; Globalisering; G8); Regio (Noordoost-Nederland) -

The Carbon Neutral Myth door Kevin Smith

De laatste jaren is het mode geworden om de CO2 uitstoot te compenseren per reis die je maakt, per cd die je uitbrengt of zelfs per PC die je in gebruik hebt. Zo worden bomen geplant in Oeganda en spaarlampen uitgedeeld in Zuid Afrika. Dit alles gesteund door een groot aantal internationale beroemdheden die het goede voorbeeld geven. Het ziet er zo mooi uit; als jij iets doet waar het milieu last van heeft (CO2 uitstoot) kan je voor een paar euros iets terug doen waardoor dat milieu wordt hersteld (bomen planten die CO2 op nemen). En als het niet echt veel zoden aan de dijk zet dan is het een leuke eerste stap, toch?
[Meer | More]
Fri 04-05-07 18:08 - Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; G8; Energie; Klimaat / Climate; Regenwoud) -

Biofuels zijn niet groen, het zijn agrofuels

Biofeuls worden ze (ten onrechte) genoemd. De verzamelnaam van ethanol, biodiesel, biomassa, oftewel energie van plantaardige afkomst. Het klinkt als benzine of steenkolen met een ekokeurmerk, maar feitelijk zou agrofuels een betere benaming zijn.
Veelal gaat het om plantaardig materiaal dat afkomstig is van plantages, extreem grootschalige landbouw, en net als koffie, chocola en cocaine onderdeel van de export gebaseerde landbouw die zoveel schade aanricht in veel zuidelijke landen. De milieubeweging en zeker ook de ontwikkelingshulporganisaties staan ambivalent en verdeeld tegenover de stormachtige groei die biofuels door maken. Sommigen omarmen het vanwege de CO2 uitstoot en de kansen die het boeren in het zuiden biedt, anderen twijfelen. Slechts weinigen durven deze ontwikkeling geheel af te wijzen.
De agrofuels industrie (wat dat begint het te worden) presenteert hun product als de magic bullet. Op dezelfde manier haast als ooit gentech en kernenergie aan de man werd gebracht zou het goed zijn voor alle kwalen op de wereld. Het klimaatprobleem lossen we er mee op, de armoede onder boeren in het zuiden, de luchtvervuilingsproblemen hier en onze afhankelijkheid van Arabische en Russische oliebaronnen. En als klap op de vuurpijl is het goed voor de economie, rijken de groeimogelijkheden tot in de hemel en levert het geen enkel probleem op.

Wie verder kijkt als de mooie praatjes van de wetenschappers en industrieelen ziet dat deze mooie droom als snel kan omslaan in dezelfde nachtmerrie die kernenergie en gentech werd. Laten we een aantal van die claims eens onder de loep nemen.
[Meer | More]
Fri 04-05-07 17:17 - Thema's (Biodiversiteit; Globalisering; Energie; Klimaat / Climate); PotentiŽle acties -


- Thema's - Globalisering Vorige Volgende Archief RSS

Anti-jacht campagne

Laatste nieuws
Waarom is GroenFront! tegen jacht?
Bekijk de Jachtkaart

Audio & Video

Actie tegen ALCOA in Switserland tbv wildernis in IJsland
Coal mine shut down in Wales
NIEUW: GroenFront!-TV
Leukste GroenFront!-video's
IJsland Multimedia


Actiehandleidingen

Onderzoek doen voor acties
EHBA / Streetmedics gids
Disco Daves' Tunnel Guide
Ozymandias Sabotage Handbook
Klimhandleidingen
Tuiniergids voor het overleven van de moderne tijd


Analyse & Discussie

Environmentalism: The Case for Radicalism
Nieuws uit het Lappersfort (eerste artikel)
GroenFront! plaatst Lappersfortdossier in globale economische en ecologische crisis
Dystopia V - De zware jongens club
Dystopia IV - Het regent op de noordpool
De noodzaak van een stap terug
Duurzame technologie Ė een contradictie?
Speel Wild! Onze levens staan op het spel!


Sitemap